Hopp til sideinnhold
Wittusen & JensenWittusen & Jensen
Wittusen & Jensens butikk i 1897Wittusen & Jensens butikk i 1897

Wittusen & Jensens første tiår

I 2022 fyller Wittusen & Jensen 125 år. Vår innholdsrike historie går helt tilbake til 1897. Her kan du lese mer om bedriftens første tiår.

Wittusen & Jensens historie startet mandag 2. august 1897 da Claus S. Wittusen og Paul H. Jensen etablerte sin spesialforretning for kontorer med trykksaker og protokoller i Skippergaten 19 i Kristiania. Ved starten i 1897 hadde bedriften tre ansatte – de to stifterne og en kvinnelig trykker.


Claus S. Wittusen og Paul H. Jensen

GRÜNDERE: Herrene Claus S. Wittusen og Paul H. Jensen bestemte seg for å bli forretningsmenn i 1897.


Kristiania i 1890-årene var en by i sterk vekst, og også med et næringsliv i sterk vekst etter de vonde 1880-årene.

Claus S. Wittusen & Paul H. Jensen var begge unge mennesker som hadde fått sin opplæringstid i papirbransjen hos Emil Moestue. Wittusen hadde arbeidet med salg og Jensen med innkjøp. Deres forretningsidé var å dekke bedrifters behov for kontorutstyr og forretningsdokumenter. Dette var en ny idé sammnelignet med de tradisjonelle bok- og papirhandlerne, og i løpet av kort tid ble Wittusen & Jensen toneangivende i bransjen.

Konkurrentene ristet på hodet, men nye ideer og nye tanker om service, støttet opp av fagkunnskap og fremtidsvyer, var noe som passet i tiden.

Kvalitet og service

Da Claus S. Wittusen og Paul H. Jensen etablerte sitt firma, bygde de fremtiden på to grunnelementer: kvalitet og service.

Den grafiske produksjonen var hjørnesteinen i det nystartede firmaet, og selv med en beskjeden start med en manuell fotdreven trykkpresse var et av bedriftens første reklamefremstøt: «Visittkort levert på 15 minutter».

Wittusen & Jensens første trykkmaskin var i bruk fra august 1897 til januar 1955, og står fortsatt fremme i våre lokaler.


Wittusen & Jensens første trykkmaskin

ANTIKVITET: Wittusen & Jensens første trykkmaskin, her i våre lokaler på Skullerud.


På flyttefot

Det var en stor byggeboom i Kristiania fra 1896 til ca. 1901, noe som forandret hele byen. Skippergaten 19 ble revet og Wittusen & Jensen flyttet til Skippergaten 26, til større lokaler og flere trykkpresser.


Ansatte i Wittusen & Jensens butikk i Skippergaten

FØRSTE BUTIKK: Claus S. Wittusen & Paul H. Jensen sammen med sine ansatte foran butikken i Skippergaten rundt århundreskiftet.


Firmaet ekspanderte raskt og allerede i 1902 flyttet bedriften igjen, til større lokaler i det nye bygget i Kirkegaten 20, tvers overfor en av firmaets viktigste kunder, Den norske Creditbank. Vi er stolte av at DNB fortsatt er kunde av oss den dag i dag.

Wittusen & Jensen la etter hvert beslag på fem etasjer i Kirkegaten, og bedriften ble i disse lokalene helt frem til 1975.

Innovasjon

I 1904 registrerte Wittusen & Jensen varemerket NATIONAL, som var bedriftens egen serie med kopipapir og arkivmapper. Dette varemerket var i salg helt til første halvdel av 2000-tallet.

De nye lokalene i Kirkegaten ga plass til enda flere trykkmaskiner. I 1907 kjøpte Wittusen & Jensen landets første ståltrykkpresse og produserte de rene kunstverk av noen brevhoder, i reneste Jugendstil, langt fra vår tids nøkterne funksjonalisme. Det var ikke en bedrift med respekt for seg selv som ikke hadde brevark med ståltrykk levert av Wittusen & Jensen.

I takt med utviklingen på trykksiden, var selvfølgelig også satsmetodene med. Fra den enkleste håndsats, med løse bokstaver i metall, investerte firmaet, som et av de første i landet, i Ludlow satsutstyr som var revolusjonerende «mekanisert» på den tiden. Noe senere ble også en settemaskin for fremstilling av sats til bøker installert.

Slutten på en æra

I 1907 ble Claus S. Wittusen alvorlig syk med en hjernesvulst, som førte til at han døde i 1908. Hans kone ble kjøpt ut av forretningen, og siden da har det kun vært familien Jensen på eiersiden. Selv om Wittusen bare var med på det første tiåret av en 125 år lang karriere, har det vært naturlig for bedriften å beholde firmanavnet.