Hopp til sideinnhold
Wittusen & JensenWittusen & Jensen
Dame på hjemmekontor med pc og kattDame på hjemmekontor med pc og katt

Slik jobber du effektivt på hjemmekontoret

Når man jobber hjemmefra er det lett å bli distrahert, miste fokus på arbeidsoppgavene og skli ut av av de faste rutinene. Men klarer du å skape deg gode arbeidsforhold, med like gode rutiner, kan du jobbe minst like effektivt på hjemmekontoret.

Behold hverdagsrutinene

Når du skal jobbe hjemme kan det kanskje være fristende å ta med seg laptoppen på senga, eller å loffe rundt i morgenkåpe halve dagen. Men det gir ikke nødvendigvis de beste arbeidsresultatene. Prøv heller å opprettholde dine faste, daglige rutiner.

Sett vekkeklokka på til vanlig tid, stå opp, kom deg ut av pysjen, hopp i dusjen, kle på deg og spis frokost før du starter arbeidsdagen! Da sender du signaler til hjernen om at en ny dag er i gang, i tillegg til at du er presentabel for dagens mange videokonferanser.

Husk også å spise faste måltider, i stedet for å småspise gjennom hele dagen.


Notatbøker


Planlegg arbeidsdagen

Det er lurt å lage et tydelig skille mellom når du er på hjemmekontoret og når du er hjemme. Hold deg til faste arbeidstider. Selv om grensene mellom jobb og fritid nå oppleves som noe mer uklar enn ellers, bør du unngå å sove lenge og jobbe langt utover kvelden.

Sett deg faste tidspunkter for arbeidsdagens start og slutt, og planlegg gjerne når på dagen du skal gjøre hva. Ha en klar plan for hvordan du skal jobbe gjennom dagen. Bruk noen minutter å se gjennom dagens oppgaver, slik at du vet nøyaktig hva du skal bruke tid på.

Ha gjerne en notatbok og penn lett tilgjengelig, slik at du kan skrive ned ideer eller nye ting du må gjøre noe med når de oppstår. Andre nyttige verktøy kan være å lage seg oppgaver i Outlook, Teams eller lignende programmer.Heve-/senkepult på soverommet


Sett av en fast jobbsone

Finn deg et sted i hjemmet som kan være din faste arbeidsplass. Det aller beste er et eget rom hvor du kan lukke døra, og være for deg selv i arbeidstiden. Dersom dette ikke er mulig, prøv å sette av et lite hjørne i huset hvor du kan være for deg selv, med færrest mulig forstyrrende elementer.

I tillegg er det viktig å ha riktig utstyr. Hvis det er mulig bør du ha tilsvarende utstyr som du har på kontoret, det vil si PC/Mac, skjerm, tastatur, mus, mobillader, penn og papir. God belysning er også viktig for ikke å overanstrenge øynene, og for å unngå hodepine.

Sørg også for å ha en ergonomisk sittestilling, unngå kjøkkenstoler og salongbordet. Du bør ha et bord i riktig høyde, og har du plass til en liten heve-/senkepult er det enda bedre. Da kan du variere mellom stillesittende og stående arbeidsposisjon i løpet av dagen. Visste du at du kan forbrenne ekstra kalorier hver dag bare ved å stå på jobb i stedet for å sitte? Dersom du står tre timer per arbeidsdag i en måned tilsvarar det et helt maratonløp i forbrente kalorier. Samtidig minsker risikoen for diabetes, høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer.

Her kan du lese mer om hvordan du kan unngå belastningsskader på arbeidsplassen.Dame bøyd over laptop


Jobb på stor skjerm

Jobber du på laptop på hjemmekontoret er det lett å bli sittende i helt gale sitteposisjoner, som for eksempel med krum rygg over en liten skjerm. Løft blikket og oppgrader arbeidsplassen med en ny, ekstern PC-skjerm. Med en ergonomisk riktig sittestilling kan du forebygge belastningsskader.Dame med laptop og headset


Koble ut støy

Dersom du bor alene, setter du nå kanskje pris på å kunne høre på radioen uten å forstyrre kollegaer. I et åpent kontorlandskap må det hodetelefoner til for å nyte god musikk til arbeidet. Eller kanskje du har pleid å bruke lyddempende hodetelefoner for å stenge ute støyende kollegaer? På hjemmekontoret slipper du bråk fra kollegaer, men hvis du har familie rundt deg hele dagen kan det by på vel så mange forstyrrelser.

Snakker du mye i telefonen i løpet av en arbeidsdag er hodetelefoner dessuten et ergonomisk riktig valg, for å unngå at kroppen påkjennes av unaturlige sittestillinger.

Her kan du lese mer om hvordan hodetelefoner på arbeidsplassen gir tydelige helsefordeler.Dame med mobil, drikkeflaske og termokopp


Få nok påfyll

Tiden på hjemmekontor kan være en ypperlig anledning til å søke faglig påfyll. Du kan for eksempel ta et nettkurs du har tenkt på lenge, eller lære deg et nytt program på egen hånd. Dersom du har litt ledig tid, kan du fylle den med noen nye utfordringer, så kanskje du kan komme tilbake til kontoret med ny kompetanse og nye erfaringer.

Påfyll av væske er også viktig i løpet av dagen. Det er lett å glemme å drikke nok vann i løpet av en hektisk arbeidsdag, men en delikat drikkeflaske stående på pulten kan gjøre det noe enklere å huske. En termos med høyttaler (https://profil.wj.no/produkter/miljoeprodukt eller en praktisk termokopp kan også være et tips for alltid å ha varm kaffe tilgjengelig.Gutt som trener


Ta deg strekkepauser og treningsøkter

Husk å ta deg korte pauser mellom oppgavene, for å strekke på kroppen, så du ikke blir sittende for lenge i samme stilling. Gå deg en runde i leiligheten, ta noen knebøy eller et par hopp med et hoppetau.

Ta deg en lunsjpause på samme måte som du sikkert ville gjort på kontoret, og innta gjerne lunsjen i et helt annet rom enn du jobber. Lag deg sunne og næringsrike måltider, som gir deg energi og overskudd til å holde på konsentrasjonen, samt holder humøret oppe. Her har du ingen dårlig kantine å skylde på.

Med hjemmekontor er man mindre i aktivitet enn ellers. Siden man for tiden hverken kan gå eller sykle til jobben, eller løpe til bussen, er det enda viktigere å legge inn noen treningsøkter etter arbeidstid. Alle treningssentre er jo også stengt for tiden, men det er mye du kan gjøre på egen hånd. Ute kan du gå tur, jogge eller sykle, og innendørs kan du for eksempel ta frem en yogamatte å gjøre styrketrening i stua. Det finnes utallige treningsvideoer tilgjengelig på nett. Vær kreativ!Dame som vasker arbeidspulten


Hold hjemmekontoret rent og ryddig

Sørg for å holde hjemmet ditt ryddig og organisert, så du opplever færrest mulig distraksjoner i løpet av dagen. En kaotisk arbeidsplass skaper lett en ustrukturert tankegang.

God håndhygiene og hyppig rengjøring av overflater er ekstra viktig i disse tider. Vask derfor pulten ofte med vann og såpe eller desinfiserende midler. Andre utsatte overflater er for eksempel tastatur og mus. Ikke del jobbutstyret ditt med andre, og rengjør det jevnlig!Tente kubbelys


Skap en god atmosfære

Gjør gjerne en ekstra innsats for å ha det hyggelig rundt deg, når du skal tilbringe så mange timer hjemme. Husk å slippe inn frisk luft i løpet av dagen, for et best mulig inneklima når du skal konsentrere deg om jobben. Du kan også kjøpe inn noen pene blomster eller tenne stearinlys, for å skape en lun stemning på hjemmekontoret.Teams-møte på laptop


Hold kontakten med kollegaene

Det er lett å miste teamfølelsen når bedriften desentraliseres og alle sitter på hver sin tue og jobber. På hjemmekontoret mister du det sosiale ved kaffemaskinen, samtalene i lunsjen eller generell løsprat med kollegaer. Terskelen for å lufte en problemstilling med en kollega er også litt høyere når alle jobber hver for seg.

Snakk med noen kollegaer hver dag, så du føler deg mindre ensom i jobbsituasjonen. Bruk både e-post, sms, telefon og videokonferanser via Skype eller Teams til å holde jevnlig kontakt med dine kollegaer.

Det er krevende for medarbeidere å jobbe fra hjemmekontor over en lengre periode, og for ledere er det en stor utfordring å holde de ansatte motiverte i en tid preget av usikkerhet.

Dersom du er en leder med personalansvar kan det være en idé å sende en motiverende firmagave med bedriftens logo på, hjem til de ansatte. Det kan for eksempel være en komfortabel hettegenser, en lekker høyttaler eller en miljøvennlig mobillader. På den måten kan du fortelle dine ansatte at du husker på dem, og verdsetter den innsatsen de legger ned. Å formidle samhold, omsorg og fellesskap er nå viktigere enn noen gang før.