Hopp til sideinnhold
Wittusen & JensenWittusen & Jensen
TaklamperTaklamper

Hvorfor riktig belysning på arbeidsplassen er viktig for de ansatte

Belysning på arbeidsplassen er mye viktigere enn man kanskje skulle tro. Lysets kvalitet og styrke påvirker både arbeidsmiljø, arbeidsytelse og velvære.

Ved dårlig belysning kan man oppleve å få fysiske plager som hodepine, nakke- og rygglidelser, tretthet og såre øyne. Det er fordi øynene anstrenger seg mer, skuldre og nakke blir anspent og kroppen kompenserer for dårlig lys og blir derfor sittende i ugunstige stillinger.

God belysning gir en behagelig arbeidshverdag

Riktig belysning som gir godt lys på arbeidsplassen er viktig for en behagelig arbeidshverdag, og for å unngå belastningsskader. Plasseringen av lyskildene og hvordan arbeidsplassen er plassert i relasjon til vinduer og andre lysflater spiller også inn på helheten. Ved å se på kontrastene på arbeidsplassen, får man også en idé om hvor behovet for lyset ligger. Mørke overflater krever sterkere lys enn overflater som har en lysere farge.

Grunnbelysning og punktbelysning

Belysningens helhet må sikre et godt nok lys for en behagelig kontrast mellom skjerm og omgivelser. Derfor kreves det en god grunnbelysning, men også behagelig punktbelysning som kan tilpasses hver enkelt person. Grunnbelysningen, også kalt hovedlyset, bør være et indirekte lys som plasseres slik at det ikke skaper refleksjoner i eksempelvis dataskjermer, men som gir en god spredning av lys til hele rommet.

Behovet for belysningen varierer basert på arbeidsoppgavene som skal utføres, men også alder og hver enkelt persons behov og ønsker. Det kreves for eksempel mer lys for å lese i papirer, enn å lese direkte på en dataskjerm, samtidig som at en person i 60-årene generelt har behov for mer lys enn en person i 20-årene. Derfor er det viktig at hver enkelt person har mulighet til å tilpasse lysforholdene ved sitt arbeidsområde.


Skrivebordslampe

ERGONOMI: Belysningen på arbeidsplassen er mye viktigere enn man kanskje skulle tro.


Skrivebordslampene er nøkkelen til riktig belysning

Nøkkelen til god kontorbelysning ligger i skrivebordslamper. Ved at hver enkelt har en personlig skrivebordslampe med mulighet for justeringer, gir det full kontroll over egen lysstyrke, uten at det forstyrrer for andres optimale belysning. En skrivebordslampe med regulerbar arm er et godt alternativ for god justering, og en lampe med mulighet for dimming er fint for tilpasning av lysstyrke etter arbeidsoppgaver og behov.

Den beste måten å benytte en justerbar skrivebordslampe for optimal belysning, er ved å styre belysningen slik at lyset kommer skrått inn over bordflaten. Dette hindrer lyset i å gi refleksjoner i dataskjerm, og det gir god ergonomi.

Vi har det du trenger for god belysning på arbeidsplassen

Wittusen & Jensen har alt av forbruksmateriell til kontoret, og et godt utvalg av skrivebordslamper som gir ønsket belysning. Vi har også lyspærer og lysrør godt egnet til en mengde lamper for optimal belysning. Skap en behagelig arbeidshverdag for dine ansatte med riktig og god belysning på kontoret.