Hopp til sideinnhold
Wittusen & JensenWittusen & Jensen
Kaffekopp og kaffebønnerKaffekopp og kaffebønner

Slik lager du god kaffe

Hvor skuffet blir du ikke hvis den etterlengtede kaffepausen forringes av sur eller dårlig kaffe? Kaffe er nemlig ikke bare kaffe. For å få det beste resultatet i kaffekoppen er det noen elementære grunnprinsipper du bør ta hensyn til.

Både tilberedningsmetode, malingsgrad og riktig mengde kaffe er avgjørende for hvor god kaffen din blir. Vær bevisst på hva slags kaffe du velger. Her får du noen nyttige tips, enten du bruker kaffetrakter, presskanne, instant-kaffe, kokekaffe eller espresso.Rent utstyr

Rent utstyr er viktig for at kaffen skal få den rette smaken og ikke bli besk eller bitter. Kaffe ødelegges av dårlig rengjorte kaffetraktere, tilberedingsutstyr og skitne kaffekanner. Belegg fra vann eller kaffe setter bismak på kaffen. Det finnes rensemidler som er velegnet for rengjøring av alle typer kaffeutstyr. Alle traktere bør renses minimum hver 14. dag. Husk å skylle godt etter bruk.

Malingsgrad

Etter at kaffen er brent, males den. Jo finere kaffen er malt, desto kortere tid bruker vannet på å trenge inn i kaffekornene og trekke ut de ønskede smaksstoffene. Hvilken malingsgrad du skal bruke, avhenger av hvilken tilberedningsmetode som skal benyttes.

Hver type tilberedning og kaffetype krever sin egen malingsgrad. Kaffekverningens gyldne regel er at jo kortere tid kaffen blir utsatt for det glovarme vannet, desto finere malt bør kaffen være for raskt å avgi aromanene. Kokekaffe og espresso er ytterpunktene her. Når kontakten med vannet varer lenger, som med kokmalt, skal malingsgraden være grovere. Det gjør at kaffen ikke blir for konsentrert, med sterk og bitter smak.

Hvis en maskin har lang kontakttid mellom vann og kaffe, brukes det grovmalt (kokmalt) kaffe. Har maskinen kort kontakttid, brukes det finmalt (filtermalt). Til enkoppsautomater, hvor vannet trekker svært raskt igjennom, brukes den fineste malingsgraden (automatmalt).


Malt kaffe


Friskt vann

Det er viktig å bruke friskt, kaldt vann for at kaffen skal få den rette smaken.

Riktig mengde kaffe

Riktig mengde kaffe er viktig for å få det beste resultatet. Bruker du 60g kaffe (6 strøkne måleskjeer) per liter vann, får du en god og fyldig kaffe.

Oppbevaring

Å lagre kaffen på riktig måte er viktig for at den skal holde seg lengst mulig. Kaffen bør alltid oppbevares i emballasjen den kommer i, alternativt kan du ha den i et lufttett glass eller beholder. Den bør også oppbevares tørt og i romtemperatur. Lys, luft og fukt kan resultere i at kaffen taper både smak og aroma.

Nybrygget kaffe

Kaffen smaker aller best om den serveres straks den er ferdig. Den bør ikke bli stående lenger enn 30 minutter. Da kan den få en besk eller brent ettersmak.


Kaffemaskin og kaffekopp


Filterkaffe

De fleste av oss sverger fortsatt til kaffetrakteren, som er god å ha både til hverdag og til fest. Velg gjerne en trakter som er godkjent av Norsk Kaffeinformasjon, som for eksempel en Moccamaster, som tilfredstiller kravene til tid og temperatur som ligger til grunn for en god kopp filterkaffe.

Legg filterpapir i filterholderen, og skyll lett under kaldt vann. Da vil man fjerne en eventuelt papirsmak fra filteret. Mål opp riktig mengde friskt, kaldt vann i en beholder, og hell i vannbeholderen på kaffetrakteren. Hell så i ønsket mengde filtermalt kaffe i det skylte filteret. 60-70 gram kaffe (6-7 strøkne måleskjeer) pr liter vann gir en god og fyldig smak. Dette tilsvarer ca 8 kopper kaffe. Når kaffen er ferdig, bør den serveres straks for å beholde den gode smaken. Hvis kaffen ikke skal serveres med en gang, lønner det seg å ha den over i en termokanne.
Presskannekaffe

Å tilberede kaffe i presskanne er både enkelt og stemningsfullt. En presskanne gir en smaksrik og aromatisk kaffe.

Fyll presskannen med varmt vann, og la den stå mens du koker vann – det er viktig for å unngå at presskannen stjeler varmen fra kaffen, og at kaffen blir fort kald. Når vannent er kokt opp, heller du over ønsket mengde kaffe i kannen, og hell så på det varme vannet. Vi anbefaler 60-70 gram kaffe per liter vann. Rør om i presskannen med en skje, og sett på lokket, men vent med å trykke ned stempelet.

Bruker du filtermalt kaffe, bør kaffen få en trekketid på minst 5 minutter, presskannemalt kaffe anbefales i 6 minutter, mens kokmalt kaffe skal trekke i 8-10 min. Når trekketiden er nådd, presses stempelet ned sakte. Kaffen bør serveres straks.
Instant-kaffe

Pulverkaffe er perfekt til en rask kaffe hjemme, eller til å ha med på lesesalen, i sekken, på båt- og hyttetur. Ha ønsket mengde kaffe i en kopp. Til en vanlig kopp anbefales 1-2 teskjeer. Kok opp friskt, kaldt vann, og hell over. Rør god om, og så er kaffen klar.Kokekaffe

Fortsatt er det mange som foretrekker kokemetoden, og ingen ting er vel bedre på tur enn å henge kaffekjelen over bålet. Kokekaffe er også praktisk når du skal servere kaffe til mange mennesker.

Bruk en ren kjele, helst av rustfritt stål. Varm opp friskt kaldt vann til kokepunktet. Kok opp, og trekk kjelen vekk fra platen. Mål opp ønsket mengde kokmalt kaffe, rundt 60g kaffe per liter vann gir en god og smakfull kaffe. Rør ut kaffen i det varme vannet og la den trekke i 6-8 minutter – den må ikke koke. Server kaffen straks.


Kaffekopp og kaffebønner


Espresso

Espresso er en liten kopp mørk, konsentrert kaffe. Den har intens aroma, bittersøt smak og en fin gyllen crema på toppen. Espresso passer perfekt som avslutning på et godt måltid eller som en liten oppkvikker på morgenkvisten.

Espresso betyr å presse hurtig gjennom under trykk. Det er nettopp det som er prinsippet for espresso, vannet blir presset gjennom espresso-kaffen med 9 bar trykk. Kaffen er normalt mørkere brent og alltid svært fint malt. Kaffen må være svært fint malt for at den skal slippe ut nok smak på den korte tiden den er i kontakt med vannet.

Press kaffen sammen med en tamper. Du kan fukte den malte kaffen lett med noen dråper vann før du setter i gang maskinen.

Vannet bør ha en temperatur på 92-96 grader C, og riktig kontakttid mellom kaffe og vann er ca. 25 sekunder. Tilberedningstiden kan du styre selv ved å regulere malingsgraden og å presse kaffen bedre sammen når den legges i bajonetten, ca 15 kg trykk.

Er espressoen riktig tilberedt skal det dannes et fint, jevnt og gyllenbrunt skum på toppen – crema. Cremaen skal være kompakt, og ha en jevn høyde på ca 3-4 mm over hele kaffens overflate. Skummet blir gradvis mørkere, og blir borte etter 3-4 minutter.

Hvis du liker espressoen søt, bør du bruke løst sukker. Bruk hvitt sukker istedenfor brunt sukker, og ekte sukker i stedet for søtningsstoffer.


Tiramisu


Kaffe i kaker og desserter

De fleste kaker og desserter passer godt til en kopp nytraktet kaffe. I tillegg er det mange kaker som blir ekstra gode med et hint av kaffesmak. Som for eksempel den italienske dessertklassikeren tiramisu. Tiramisu er enklere å lage enn du kanskje tror. Prøv selv, og overrask dine kollegaer med kake til fredagskaffen!

Ingredienser

3 eggeplommer
3 ss molasse eller brunt sukker
300 g mascarpone
16–25 fingerkjeks
3 dl kald, sterk Evergood Dark Roast
2 ss cognac, marsala eller likør etter ønske
2 ss kakaopulver
4 ss revet mørk sjokolade

Fremgangsmåte

Bland eggeplommer og sukker og rør det luftig.

Tilsett osten.

Legg et lag i bunnen av en form.

Dypp kjeksene raskt i kaffe blandet med ønsket vin/brennevin. Alternativt kan du legge kjeksene på en rist, ha kaffeblandingen i en sprøyteflaske og så gi kjeksene en dusj. Trikset er at de ikke skal bli for bløte.

Legg kjeksene på kremen.

Ha resten av kremen over.

Ha kakaopulveret i en liten sil og strø den over kaken før du drysser over sjokoladen.

Settes til avkjøling et par timers tid. Om du skal ha gjester, kan du gjerne lage kaken om formiddagen og la den stå på kjøl til den skal serveres.Kilder: Friele, Evergood, Norsk Kaffeinformasjon
Foto: iStock