Hopp til sideinnhold
Wittusen & JensenWittusen & Jensen
Nye plastkasser på Heidenreich sitt lagerNye plastkasser på Heidenreich sitt lager

Økt effektivitet med sammenleggbare plastkasser

Ved hjelp av sammenleggbare plastkasser og gjenbrukscontainere har Heidenreich effektivisert produksjonen og redusert transportkostnadene, i tillegg til at de sparer miljøet med mindre bruk av papp og plast.

Heidenreich er en av Norges mest erfarne rørgrossister, med over 30 butikker, fra Kristiansand i sør til Alta i nord. Heidenreich hadde noen utfordringer knyttet til transportoptimalisering. De så at mange av lastebilene deres transporterte mye luft, fra hovedlageret på Skedsmokorset og ut til butikkene rundt om i landet.

Heidenreich produserer veldig mye forskjellig type gods, som ikke er standardpakket. Når dette så ble satt sammen på en pall opplevde de at det var vanskelig å stable pallene i høyden.

Derfor begynte Heidenreich å se på et konsept hvor de kunne utnytte kapasiteten på lastebilene sine bedre, ved å utnytte full høyde i bilene. Et annet ønske var å redusere bruken av både papp og plast, samt beskytte varene bedre for å redusere antall reklamasjoner.


Gjenbrukscontainere

GJENBRUKSCONTAINERE: Heidenreich' nye sammenleggbare containere erstatter de tradisjonelle pallene.


Gjenbrukskonsept

Dette førte til at Heidenreich gikk til anskaffelse av tilpassede gjenbrukscontainere, som kunne erstatte de tradisjonelle pallene. Disse containerne er sammenleggbare, slik at de enkelt kan returneres til Heidenreich etter bruk. Containerne beskytter innholdet mot skader, vær og vind vesentlig bedre enn en vanlig pall, noe som har ført til at Heidenreich i dag forsyner samtlige av sine 30 avdelinger med disse gjenbrukscontainerne.

I starten stablet Heidenreich pappesker i de nye containerne, men så begynte de å se på hvordan de kunne gjøre også dette mer effektivt. De ønsket å kutte ut papp og plast også på det som skulle stables i gjenbrukscontaineren. Dermed utfordret de Wittusen & Jensen på å finne en god løsning for et helhetlig konsept.

– Vi ønsket å finne en emballasjetype som ivaretok alt dette i én løsning. Vi fant til slutt et konsept som ikke bare økte vår effektivitet, reduserte kostnaden på papp og plast, reduserte transportkostnadene og i tillegg gjorde kundene mer fornøyde, men som vi også hentet en kjempegod miljøeffekt av, sier logistikkdirektør i Heidenreich, Geir-Vegar Ellingsen.


Gjenbrukscontainer

PRAKTISK DISTRIBUSJON: Med de nye plastkassene får Heidenreich full utnyttelse av sine gjenbrukscontainere.


Heidenreich ønsket seg en kasse i tilpasset størrelse, som kunne åpnes på en enkel måte og som kunne gå rett inn i produksjon deres. Resultatet ble en sammenleggbar plastkasse som passet perfekt i gjenbrukscontaineren, og som kan settes rett på rullebåndet. Deres nye gjenbruksbokser går nå rett inn i plukktrallen, går gjennom hele produksjonen og til slutt ned i containerne. Slik effektiviserer de prosessen og henter ut gevinstene i alle ledd av produksjonen.

– På denne måten unngår vi både papp og plast, og vi unngår også å teipe eskene i forkant. Vi plukker nå varer rett i en gjenbruksboks som igjen går inn i en gjenbrukscontainer. Vi har effektivisert både plukk og transport, miljøbelastningen er lavere med mye mindre papp og plast, og kundene er mer happy med det vi sender til dem. Så dette har gitt utrolig mange positive gevinster, sier Ellingsen.


Sammenleggbare plastkasser

EFFEKTIV PRODUKSJON: Plastkassene kan settes rett på rullebåndet og går perfekt gjennom hele produksjonen hos Heidenreich.


Sammenleggbare plastkasser

ENKEL HÅNDTERING: De sammenleggbare plastkassene er lette å stable i både gjenbrukscontainer og i plukktralle.


Stort potensial

Foreløpig bruker Heidenreich konseptet mest mot sine egne avdelinger, men ønsker å utvikle bruken også til større prosjekter. Heidenreich jobber derfor med å få til en sporingsløsning på plastkassene og containerne, slik at de også kan sendes ut til kunder som bestiller i store kvanta. De ser et stort potensial for å utvide bruken fremover.

Både Geir-Vegar Ellingsen og salgssjef i Wittusen & Jensen, Vidar Granaas, er sikre på at de sammen vil klare å finne en god løsning på hvordan Heidenreich kan spore alle sine kasser og paller.


Sammenleggbar plastkasse

PROFILERTE GJENBRUKSBOKSER: Alle plastkassene til Heidenreich er profilert med egen logo.


Sammenleggbare plastkasser

SAMMENSLÅTTE KASSER: Plastkassene tar lite plass når de legges sammen, og er derfor enkle å returnere til Heidenreich etter bruk.


Enklere varemottak

Den sammenleggbare plastkassen har blitt godt mottatt internt hos Heidenreich. Ikke bare i produksjonen, men også i varemottaket. De som mottar varene kan ta med seg kassen direkte bort til der de skal plassere varene i butikken, og så bare klappe den sammen etterpå. De trenger ikke lenger å bruke kuttekniv for å åpne eller brette sammen en pappeske, og ikke minst så slipper de hele avfallshåndteringen.

Heidenreich har hittil kjøpt 3.000 sammenleggbare plastkasser av Wittusen & Jensen, alle i samme størrelse, men de vurderer nå å supplere med noen mindre kasser. For selv om plastkassene tåler mer vekt enn en pappeske, er det også viktig å tenke på ergonomi for de ansatte som skal håndtere dem.

Høy transportgevinst

Heidenreich kjørte et testprosjekt med en ekstern samlaster for å måle den faktiske transportgevinsten av å gå over til plastkasser. De lånte bort gjenbrukscontainerne sine, med gjenbruksbokser i, og resultatet ble at de halverte bruken av bilen. Med andre ord en ekstremt god effekt.

– Vi transporterte luft i utgangspunktet, sier Ellingsen. – Du får stablet så mye bedre i høyden med disse boksene. Tenk hvis hele markedet hadde gjort noe sånt!


Nye plastkasser på Heidenreich sitt lager

GJENSIDIG SUKSESS: Vidar Granaas i Wittusen & Jensen og Geir-Vegar Ellingsen i Heidenreich er godt fornøyde med både samarbeidet og de nye kassene.


Dette er et godt eksempel på at bærekraft og miljø og effektivisering kan gå hånd i hånd. Vi har hentet effektivisering på mange områder, både internt og på transport. Når vi også setter dette i sammenheng med papp og plast og miljø, så vil jeg si at dette er som et kinderegg.

GEIR-VEGAR ELLINGSEN, Logistikkdirektør i Heidenreich


Dette er en gjensidig suksesshistorie. Vi hadde ingen leverandør av sammenleggbare plastkasser da vi fikk denne utfordringen av Heidenreich, men vi fant en produsent som vi nå har skaffet oss enerett på i Norge og Sverige.

VIDAR GRANAAS, Salgssjef i Wittusen & Jensen


Vil du vite mer om oppdraget, eller om sammenleggbare plastkasser?

Ta kontakt med Vidar Granaas: vg@wj.no / tlf. +47 922 44 979