Hopp til sideinnhold
Wittusen & JensenWittusen & Jensen
Bærekraftige engangsartiklerBærekraftige engangsartikler

Forbud mot engangsplast

Regjeringen vil forby bruk av plast i enkelte typer engangsprodukter. Hensikten er å få ned plastforsøplingen og utnytte ressursene bedre.

Forbudet blir innført som følge av et EU-direktiv. Norge støtter EUs forbud mot engangsartikler av plast, og innfører det samtidig som alle land i EØS-området. Det nye direktivet om engangs trer i kraft fra 3. juli 2021, og innebærer i enkle trekk forbud mot følgende produkter:

> Engangsbestikk i plast og bioplast
> Sugerør i plast og bioplast
> Engangstallerkner i plast og bioplast eller med plastlaminering/-belegg
> Engangsartikler i EPS (isopor), som begre og take away-emballasje

Forbudet gjelder ikke for bomullspinner og sugerør til bruk som medisinsk utstyr.

I Norge blir det meste av engangsplasten håndtert i avfallssystemet og kommer ikke på avveie, men det nye forbudet vil redusere forsøpling og skader på dyreliv og miljø. I tillegg til at det er dårlig utnyttelse av ressurser å bruke et produkt bare én gang. Marin forsøpling er både et lokalt, nasjonalt og globalt problem, som krysser landegrenser og havområder. For å få endelig bukt med det, trenger vi internasjonalt samarbeid og en egen global avtale. Dette er regjeringens begrunnelse for å innføre direktivet.


Bærekraftsmål


Gode alternativer til engangs av plast

Heldigvis finnes det flere gode alternative engangsartikler som ikke inneholder plast. Engangsprodukter kan bestå av så mangt, det er en hel liten jungel av materialer der ute, noen mer bærekraftige enn andre. Under kan du lese litt om de ulike materialene som kan benyttes til engangs.Bagasse

Bagasse er restfibre fra sukkerproduksjon, som er 100% naturlig. Produkter laget av bagasse er veldig solide, og er godt egnet for både varm og kald mat, også for oppvarming i mikrobølgeovnen.

Bagasse er komposterbart, og brytes raskt ned biologisk under kontrollerte komposteringsforhold. Godt egnet for industriell kompostering. Kan også gjenvinnes som kartong.


Bærekraftig engangs på stranda

BAGASSE: Bagasse er et bioprodukt laget av fibrer fra sukkerrør, som kan komposteres eller gjenvinnes som kartong.


Tre

Engangsartikler i tre er et miljøvennlig valg på grunn av sin opprinnelse og er derfor fullt ut biologisk nedbrytbart og komposterbart. Siden tre er et rent alternativ, har det også fordelen av å være 100% fornybar.


Trebestikk

TRE: Engangsprodukter av tre er biologisk nedbrytbare, komposterbare og 100% fornybare.


Palmeblader

Produksjon av palmebladprodukter er veldig enkelt og bærekraftig. Produksjonen er 100% fri for kjemikalier og andre tilsetningsstoffer, og produktene er fullt biologisk nedbrytbare og komposterbare. I tillegg er palmeblader CO2-nøytrale og 100% fornybare.


Tallerkener laget av palmeblader

PALMEBLADER: Engangsartikler laget av palmeblader er et svært bærekraftig alternativ.


Papp

Med sin naturlige opprinnelse og et bredt utvalg, med alt fra 100% naturlig til forskjellige beleggalternativer, er papir et kostnadseffektivt alternativ uten å gå for mye på kompromiss med funksjonalitet. Papir er fornybart materiale, og i de fleste tilfeller også komposterbart. Resirkulerbart som kartong.


Papptallerkener

PAPP: Papir er et kostnadseffektivt alternativ til plast.


Flergangsbruk

Som en kontrast til tradisjonelt engangsservise, er gjenbrukbare og vaskbare produkter laget av 100% resirkulerbar PP også et alternativ. Produktene kan vaskes i oppvaskmaskin. Velger du gjenbrukbar PP, får du et sirkulært, lettere og uknuselig alternativ til glass og porselen.


Flergangsbestikk

FLERGANGS: Gjenbrukbare og vaskbare produkter laget av 100% resirkulerbar PP er et miljøvennlig alternativ til engangs.


PLA

Plast er fortsatt tillatt til bruk i engangsglass og skåler, og som belegg i for eksempel begre, men er ikke lov å benytte til bestikk. Bioplast er et mer miljøvennlig alternativ enn vanlig plast. PLA er en termoplastisk polyester, som er biologisk nedbrytbar, komposterbar og utvinnet fra fornybare ressurser. Produksjonen av PLA er basert på planter som maisstivelse, hvete, sukkerrør og rødbeter. Under optimale komposteringsforhold er PLA i stand til å spaltes helt ned uten å etterlate synlige eller giftige rester.


Juice og plastglass

BIOPLAST: Bioplast er helt eller delvis laget av fornybare biologiske ressurser.


Plast er ikke bare plast

Med den pågående debatten om plast og det kommende EU-direktivet for engangsplast, er det økt fokus på alternative materialer til plast generelt. Valg av materiale og produkter avhenger av din bedrifts behov. En rekke faktorer i tillegg til bruksområdet, inngår i beslutningsprosessen, blant annet systemet for sortering og gjenbruk i din kommune, og hvor viktig en grønn, bærekraftig profil er for din virksomhet.Plastflasker til resirkulering