Hopp til sideinnhold
Wittusen & JensenWittusen & Jensen
Førsjulsstemning på kontoretFørsjulsstemning på kontoret

10 tips til god førjulsstemning på jobb

Adventstiden kan være en hektisk periode for mange, med alle gjøremål og julebord som skal rekkes over før jul. Da kan du sørge for at de ansatte ser på jobben som et hyggelig fristed fra alt julestresset på privaten.

Desember er heldigvis ikke bare kjas og mas. Det er også den tiden på året hvor vi unner oss litt ekstra, og setter enda litt mer pris på kos og hyggelige sammenkomster. Det er tiden for å være litt mer raus, med seg selv og andre. Og det er viktig å ta seg tid til å komme i god førjulsstemning.

Du kan bidra ved å gi de ansatte den gode og varme følelsen av jul med en gang de kommer inn på kontoret om morgenen. Her er 10 tips til hvordan du enkelt kan få det til.

1. Pynt lokalet til advent

Siden de færreste av oss er på kontoret i romjula er det hyggelig å pynte opp litt ekstra i tiden frem mot jul. Heng opp en julestjerne i vinduet til første søndag i advent, eller lag førjulsstemning med lysslynger eller adventslys. Vær kreativ, du kan også få trykket opp eget dekormateriell. For eksempel kan figurskjærte julestjerner og snøkrystaller være dekorative elementer i vinduer og tak.

Et pyntet juletre i plast gir også trivelig førjulsstemning på jobb. Og kanskje kan du invitere noen julenisser inn i varmen?

Planter er et annet hyggelig innslag på jobben i desember. Men vær klar over at den klassiske julestjerna er en versting for allergikere. Julerose, asalea, alpefiol, rød ildtopp og rød orkidé er gode og luktfrie, men likevel julete, alternativer, i følge Norges Astma- og Allergiforbund.


Pynting av juletre på kontoret

PYNT ET JULETRE: Et pyntet juletre gir ekstra god førjulsstemning på jobb.


2. Sett frem litt julegodt ved kaffemaskinen

I adventstiden er det lov å kose seg litt ekstra, også på jobb. Skjem bort de ansatte med tilgjengelige godsaker når de henter seg en ny kaffe. Det kan være deilig julemarsipan eller konfekt, knasende gode pepperkaker eller smakfulle klementiner, som også sprer den herlige lukten av jul i lokalet. Eller kanskje noen marshmallows til å putte i kakaoen, eller kandissticks og kanelstenger til melkebaserte kaffedrikker?

Lag også gjerne en kjele med gløgg i ny og ne, som et alternativ til kaffe og te. Gløgg er en stemningsskapende drikk og er nærmest et must i løpet av desember for å skape riktig førjulsstemning.

Vær obs på at disse godbitene kan føre til ekstra trafikk til kaffemaskinen, så husk å fylle opp med nok kaffe!


Gløgg og pepperkaker

FØRJULSKOS PÅ KONTORET: Gløgg, pepperkaker og klementiner er sikre stemningsskapere på jobb i førjulstiden.


3. Lag egen julekalender

Man blir aldri for gammel til å telle ned til jul med en adventskalender. Lag deres egen pakkekalender og få et koselig samlingspunkt hver dag i desember, enten det er som en hyggelig start på dagen eller til ettermiddagskaffen. Hvis alle ansatte tar med en pakke til kalenderen blir det en spennende overraskelse til hver i løpet av adventstiden, hvor det trekkes vinnere hver arbeidsdag.


Pakkekalender

TELL NED TIL JULEFERIE: Man blir aldri for gammel til å telle ned til jul med en spennende pakkekalender.


4. Organiser en gaveinnsamling

Mens vi teller ned til jul og ser frem til en etterlengtet juleferie med faste tradisjoner, god mat, gavedryss og kvalitetstid sammen med familie og venner, er det lett å glemme at det faktisk ikke er alle som gleder seg til jul.

Det er mange som lever i fattigdom i Norge, som hverken har råd til å gi julegaver eller forventer å motta noen. Sammen med dine kollegaer kan du bidra til at noen får en litt hyggeligere jul i år.

Sett opp et stort juletre, og fortell dine kollegaer at det står et ensomt juletre i resepsjonen som savner gaver. Alle som vil bidra er velkomne til å kjøpe gaver til både små og store, pakke dem inn, merke dem med alder og kjønn og legge dem under juletreet. Gavene leveres så til en veldedig organisasjon, som deler ut julegaver til de som trenger det mest.

Det er lurt å bestemme seg for veldedig organisasjon på forhånd, siden de kan operere med ulike regler for hva de tar imot. For eksempel er det noen som ikke tar imot brukte gaver.

I tillegg til at dere sammen gjør en god gjerning er det jo også både stemningsskapende og inspirerende å se gavehaugen under treet vokse utover i desember.


Juletre med gaver på kontoret

GI TIL VEDLEDIGHET: Med en gaveinnsamling kan du glede noen som virkelig trenger det.


5. Inviter til juleverksted

Bedriften skal kanskje gi firmajulegaver til sine kunder og samarbeidspartnere i år. Da kan du slå to fluer i én smekk og gjøre det til en sosial sammenkomst på jobb. Sett av et par timer til at alle ansatte kan ta i et tak med innpakning av gaver og signering av julekort.

Servér gløgg og pepperkaker til arbeidet, og sett på en høyttaler med julemusikk, så kan det bli et hyggelig avbrekk i en ellers hektisk hverdag. Spesielt hvis dere hører til dem som nå praktiserer mye hjemmekontor og de ansatte kanskje ser hverandre sjeldnere enn før.


Innpakking av julegave

PAKKEDUGNAD: Gjør innpakningen av årets firmajulegaver til en sosial sammenkomst.


6. Dra i gang en julegenserkonkurranse

Julegensere forbinder du kanskje mest med amerikanske og britiske julefilmer, men de siste årene har de stadig oftere vært å se i butikker og på julefester også her hjemme. Ikke bare er julegenseren en god unnskyldning for å slippe å ta på seg finstasen på julebordet, du kan også dra i gang en konkurranse om å ta på seg den «styggeste», eller mest kreative, julegenseren en dag på jobb. Det blir garantert et morsomt innslag i hverdagen!

Du er ikke nødt til å kjøpe deg en ny julegenser for å delta, enda morsommere er det hvis du har laget den selv. En gammel genser kan pimpes opp med julekuler, lysslynge, juletreglitter eller humoristiske sitater – her er det bare fantasien som setter begrensninger!

La alle ansatte stemme på sin favoritt, og vinneren kan belønnes med alt fra julemarsipan til en finere julegave.


Damer med julegensere

UGLY CHRISTMAS SWEATER: En julegenserkonkurranse vil garantert gi god stemning på jobb!


7. Arranger julequiz

En quiz er enkel å gjennomføre, samtidig som den involverer mange og vekker engasjement og konkurranseinstinkt hos de fleste. Arranger en artig julequiz i lunsjen eller til lønningspilsen, og finn ut hvem på jobben som kan mest om kjente julesanger, klassiske julefilmer, julematoppskrifter eller andre juletradisjoner.

Legg også til noen spørsmål om året som har gått, både internt i bedriften og i nyhetsbildet generelt, så blir det kanskje også litt lærerikt, i tillegg til at det er både sosialt og bra teambuilding.

Overrask vinnerlaget med en hyggelig julegave!


Julegaver og spørsmålstegn

JULENØTTER: En quiz er enkel å gjennomføre og engasjerer de fleste.


8. Gjennomfør en blindtest av julebrus

Julebrus er et engasjerende tema, og det er like mange meninger om hvordan denne tradisjonsrike brusen skal smake som det er merker på markedet. Mange påstår at de har en julebrusfavoritt, men hvilken julebrus er egentlig best? Og skal julebrusen være rød eller brun? Det kan dere få svar på en gang for alle ved å gjennomføre en blindtest på jobben.

Kjøp inn ulike julebrusmerker og la alle som ønsker å delta smake seg gjennom alle variantene med bind for øynene. Dette er både sosialt og morsomt, samtidig som resultatet kan gi rom for en høylytt diskusjon!


Dame som drikker rødbrus

RØD ELLER BRUN: Mange har en julebrusfavoritt, men hvilken julebrus er egentlig best?


9. Finn mandelen i grøten

Visste du at 3 av 4 nordmenn spiser risengrynsgrøt i løpet av desember? Desember er åpenbart den ubestridte grøtmåneden, men vi spiser faktisk enda mer grøt i førjulstiden enn på selve høytidsdagene i julen. Det viser en undersøkelse utført av Norstat for Melk.no.

Så hva med å skape litt ekstra god førjulsstemning på jobb med grøt til lunsj? Kok en stor kjele med risengrynsgrøt, og putt en skåldet mandel i. Servér alle ansatte en grøtskål med smør, kanel og sukker, og du har samtidig den perfekte lukten av jul i lokalet!

Finneren av mandelen vinner selvfølgelig heder og ære på kontoret, og kanskje en marsipangris eller annet julegodt?


Risengrynsgrøt

MAT FOR NISSER: Risengrynsgrøt er lukten av desember for mange nordmenn.


10. Lag en ekstra hyggelig julelunsj

Julen er høysesong for lange lunsjer og koldtbord. Hva er vel hyggeligere enn å samle alle kollegaer til en felles julelunsj på kontoret en dag i desember? Spesielt ved utstrakt bruk av hjemmekontor er julelunsjen en ypperlig anledning til å samle alle ansatte før de tar juleferie.

Hvis bedriften synes det blir for mye å arrangere både julebord og julelunsj, kan for eksempel lunsjen arrangeres som et spleiselag hvor alle ansatte tar med noe til et felles lunsjbord.

Gjør julelunsjen til et koselig og sosialt avbrekk i arbeidsdagen, ved å pynte spiseplassen litt ekstra til jul. Juleservietter, duker og stemningsfulle lys øker julefølelsen. Bruk gjerne miljøvennlige engangsartikler dersom dere har dårlig med oppvaskmuligheter.


Pyntet julebord

DUKET TIL LUNSJ: Pynt spiseplassen med juleservietter og duker for å øke julestemningen.


Trenger du juledekor?

Vi hjelper deg med det du trenger for å skape førjulsstemning på arbeidsplassen eller på julebordet. I vårt sortiment finner du både nisser, juletrær, lys, gavepapir, gløgg og julegodt, samt alt du trenger for å dekke bordet til julelunsjen.

Eller du har kanskje behov for noen spesialtilpassede produkter i bedriftens firmaprofil? Vi kan både designe og produsere dekorelementer, julekort, til-og-fra-lapper, gavekort og emballasje.Foto: iStock, Opplysningskontoret for Meieriprodukter, Duni